Copyright © 2025 YOUMANworks | Alle rechten voorbehouden |
Ontwikkeld door: Brandmates
Opdrachtgever: Handicare Stairlifts
Rol: Manager R&D
Hoelang werk je nu voor Handicare?
Ik ben op 1 februari 2020 begonnen, dus ik werk hier nu bijna anderhalf jaar.
Je bent via YOUMANworks hier geplaatst. Hoe ging deze samenwerking met YOUMANworks?
Heel prettig. Het was een intensief traject. Er waren flink wat sollicitatierondes, van gesprekken in Heerhugowaard tot en met een gesprek met de CEO in Zweden. Dus ja, we hebben best wel intensief contact gehad in die periode.
Heb je in het traject het gevoel gehad dat YOUMANworks jou als professional en persoon hierin meenam? Dat je hebt ervaren dat jullie dit samen gedaan hebben?
Jazeker, we hebben na iedere meeting contact gehad om te evalueren en te kijken naar de volgende stap. Dan ben je echt even samen aan het optrekken en heb je een sparringspartner in zo’n traject.
Hoe ben je in de eerste instantie bij YOUMANworks terecht gekomen?
Ik wilde stoppen bij mijn oude werkgever en was al een tijdje om me heen aan het kijken. De positie van R&D manager was door YOUMANworks geplaatst op hun eigen website en ook op de welbekende jobboards, daar vond ik hem. Het was een functie die bij mij alle triggers af liet gaan, aan alle verwachtingen voldeed en heb toen direct gesolliciteerd. Daarna hadden we binnen een dag contact en een afspraak.
Hoe heb je het sollicitatietraject en het proces en het contact ervaren?
Via YOUMANworks ben ik snel in het traject terecht gekomen. Zoals aangegeven duurde het bij Handicare zelf wat langer waardoor het een intensief traject was door alle verschillende rondes. De afspraak bij YOUMANworks als kennismaking was snel gemaakt en ook vlot en goed onderbouwd geïntroduceerd bij Handicare. Toen heb ik een aantal gesprekken gehad die ik sowieso zou moeten hebben, dus met collega’s, HR en de directeur. Daarna volgden er vanuit Handicare meerdere aanvullende gespreksrondes.
Wat vind je zo mooi aan jouw functie als R&D Manager bij Handicare?
Kijk om je heen, we zitten vol in de techniek. Het is een bedrijf waar de fabriek aan huis is. Je bent bezig met een product en ziet het product dagelijks. Het team is leuk, het is een mix van oudere ervaren mensen en ‘jonge honden’ als het ware. Dat maakt het leuk. Prettige sfeer en een goede mentaliteit, dat is harstikke leuk.
Heb jij een bepaalde visie op de toekomst van jullie afdeling?
Ja zeker. Op zich zijn wij nu nog niet een hele grote afdeling. We hebben wel een hoop projecten in het verschiet de komende jaren, daarom werven we nu ook flink wat mensen. Dat komt door een nieuwe norm voor liften die eind 2022 ingaat. Voor die tijd moeten we een aantal projecten af hebben om te zorgen dat onze producten aan deze norm voldoen. Daarbij kijken ook naar een langere termijn planning en onze visie op de vernieuwing van onze producten.
Welk toekomstperspectief heeft Handicare, en van de gehele organisatie?
Er is zeker een toekomstperspectief voor het bedrijf. We zijn recent overgenomen door een ander bedrijf, dus ik weet niet of dat zal wijzigen. We zijn nu overgenomen door Savaria. Dat is een Canadees bedrijf dat producten maakt op het gebied van toegankelijkheid voor personen zoals liften of aangepaste voertuigen. Met deze producten maken we het verschil voor mensen die een lichamelijke beperking hebben. Dat voelt goed. Met een vergrijzende bevolking die bovendien steeds langer thuis woont blijft er vraag naar dit soort producten.
Hoe zou je Handicare in vier woorden als werkgever omschrijven?
De Nederlandse tak van Handicare in Heerhugowaard heeft een open mentaliteit met een leuke werksfeer. Ik zie hier veel mensen die hier graag willen werken en trots zijn op hun product.
Is er iets wat je graag had willen weten voor je bij Handicare begon?
Zeker. We zijn nu bezig om meer structuur op de afdeling en onze projecten aan te brengen, we zijn flink tijd aan het spenderen om deze zaken goed op de rit te zetten.
Hoe ga je dat doen?
Door een goed team neer te zetten. Dat is op dit moment de hoofdzaak. De layout te maken en de projectstructuur aan te pakken. We zijn bezig met een projectstructuur met gate reviews, zorgen dat we van begin tot eind het project onder controle hebben. We nemen alle opmerkingen en wensen van alle afdelingen mee vanaf het begin; Wat móet er in zitten? Wat is een must? Wat is nice-to-have? Dit presenteren we vervolgens per ontwikkelfase om te kijken of we nog op de goede weg zitten en doorkunnen. Dan is het nog maar een klein stukje terug als je iets moet aanpassen. Als we in het proces nog meer handen nodig hebben dan kunnen we bijvoorbeeld tijdelijke krachten bijschakelen. Alles zal in het teken staan om het project tijdig en volgens onze eigen wensen af te kunnen leveren.
Wat vraagt dat van de mensen in jouw team?
Een hoop inzet en goede wil om de schouders er onder te zetten. Dat is er gelukkig allemaal, dus dat komt wel goed. Daarnaast gestructureerd werken, maar voornamelijk inzet.
Wat voor soort mensen heb je daar voor nodig, met welke specifieke vaardigheden?
Het is dat YOUMANworks goede mensen levert en dat er daar een paar tussen zitten die multidisciplinair zijn. Dat is natuurlijk altijd top. We hebben mechanische jongens en hopelijk straks ook software jongens. We krijgen nu een aantal kandidaten die zowel software hebben geschreven maar ook elektrotechnisch zijn en ook wel eens wat mechanisch gedaan hebben. Als je van alle disciplines wat kent en een meer diepgaande kennis hebt van één discipline, dan ben je de bom. Dan kan je dingen combineren in het werk en met je collega’s. We werken met teams, het is niet zo dat jij alleen maar software schrijft en jezelf opsluit in een kamertje en na een paar maanden komt er wat uit. Nee, je moet ook kunnen samenwerken met mechanische mensen en met elektrotechnische mensen. Ze stoppen hun gezamenlijke kennis in één product en daarvoor moet je dus samenwerken. Dat vraagt een hoge mate van afstemmen in vakgebied en teamverband. Plus het feit dat je in je eigen discipline ook moet uitblinken. Dat vraagt
een hoop van de mensen denk ik.
Wat was jouw grootste verrassing?
De positieve verrassing was de Noord-Hollandse mentaliteit, dat had ik al verwacht maar bleek nog beter te zijn. Het bedrijf is erg attent richting het personeel met bijvoorbeeld een leuke verrassing met Pasen. De aandacht voor de mensen die hier werken die vind ik super verfrissend, dat had ik in mijn carrière nog nooit eerder meegemaakt. Hartstikke leuk.
Wat is jouw grootste uitdaging?
We moeten voor een harde deadline klaar zijn met onze projecten. We zijn nu aan het sprinten om dat voor elkaar te krijgen. Het valt nu even in een hoos, er zit een flinke tijdsdruk op het project dat eraan zit te komen en tegelijkertijd 6 nieuwe mensen aannemen en inwerken voor de afdeling. Gelukkig hebben we vorig jaar de tijd gevonden om het lab, onze prototype werkplaats, goed op te knappen om klaar te zijn voor de toekomst. Daar had iedereen super veel zin in en het staat. Dus nu kunnen we doorpakken op de projecten.
Wat is het allermooiste aan de product/bedrijf combinatie binnen Handicare voor jou als technisch manager?
Het mooiste is dat je een product hebt dat in de markt mensen helpt. Je maakt mensen blij met iets dat ze kunnen wat ze voorheen niet konden, simpelweg weer naar boven gaan in hun eigen huis. Je geeft mensen hiermee meer bewegingsvrijheid en de kans om langer thuis te blijven wonen. Wat natuurlijk ook super mooi is, is dat je een fabriek aan huis hebt bij Handicare. Je ziet het product, je praat met de mensen die het produceren en we hebben een super mooie test- en prototyperuimte. Dat zie je bijna nooit, dat je zo’n breed gebied hebt waar je als techneut aan mee mag werken. We denken en doen mee vanaf een conceptueel ontwerp, tot aan zelf prototypes bouwen en testen. Daarnaast worden hier in huis delen geproduceerd en geassembleerd. Ook daar zijn we betrokken, bij het ontwerp van machines en tooling voor productie. Dat maakt het voor mij, en voor de mensen in mijn team, de perfecte combinatie.
Wil jij je ook aansluiten bij YOUMANworks? Neem contact op via onze contactpagina, we staan klaar om je te woord te staan!